Mirakel Kindercoaching (Albrandswaard) Rhoon - Poortugaal - Barendrecht      06-42318635
"Dat moment dat een kind zijn eigen kracht ervaart en ontdekt wat hij nog meer kan"

Mirakel kindercoaching heeft zich gespecialiseerd in het thema ‘pesten’. Scholen, kinderen en ouders kunnen hierin geholpen worden.

http://www.pestenbuitenwesten.nl/komopcoaches/antoinette-visscher-rhoon

 

KOMOPcoaches

Hoe helpt een KOMOP-coach? Zo’n coach ziet geen dader of slachtoffer van pesten over de drempel van de praktijkruimte komen, maar gewoon een kind. Een kind dat met het fenomeen pesten te maken heeft. Dat geeft een neutrale energie, waarin het kind gezien wordt zoals het is. Een KOMOP-(kinder)coach gaat op zoek naar het vitale en creatieve deel in het kind en doet daar een beroep op. Want daar ligt de gereedschapskist, of schatkist zo je wilt, van waaruit gewerkt kan worden aan de hulpvraag. De vraag van het kind is de leidraad. Maar de coach houdt wel het grote geheel in het oog en is zich ook bewust van de vragen vanuit de nabije omgeving van het kind.

De zegswijze ‘buiten westen zijn’ is afkomstig uit de zeevaart.

Het Groot Uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale (2006) vermeldt: “Bevreesd voor de verraderlijke zandbanken voor onze kust, kozen schippers, als er slecht weer op komst was, soms uit voorzorg een route ver ten westen van de normale koers. Overdreef men daarbij echter, dan raakte het schip ‘buiten westen’, ver van de normale westelijke route.” Rond 1600 dachten er nog steeds mensen dat de aarde plat was. De schepen op zee voeren daarom vaak met de kust in zicht, omdat ze als ze de kust niet meer zouden zien, buiten westen zouden zijn en dus van de aarde af konden vallen. Vergelijkbaar is hierbij de uitdrukking ‘van de kaart zijn’. De schippers hadden geen kaart meer van het gebied waar ze voeren.

Wanneer een kind slecht weer tegenkomt, kan het ook uit koers raken en in onbekende wateren terecht komen. Hier kan het een speelbal worden van de golven en zich steeds verder verwijderd voelen van de veilige kust. Het navigatiesysteem, de kaart waarop alle mogelijkheden staan, werkt niet meer. Vaak ook niet meer voor ouders en omstanders.

Het zou geweldig zijn voor het kind dat het weer veilig in de thuishaven komt en naar zijn eigen plek wordt begeleid. Niet door het te slepen, maar door een baken te zijn zodat het kind vanuit eigen kracht en mogelijkheden zelf leert schipperen.

Tijdens zo’n woelige reis kan een schip beschadigen en is er herstel nodig om weer uit te kunnen varen en de volgende bestemming te bereiken. Natuurlijk kun je dan tegen de schipper zeggen: “Ga daar maar lekker iets drinken, ik zal jouw schip wel even maken.” Om vervolgens het schip in te richten naar jouw smaak en idee. Een mooi gebaar, maar het is dan niet meer zijn schip.

De KOMOPcoaches van ‘Pesten Buiten Westen’ zijn van mening dat het de bedoeling is het kind zelf zijn schip te doen herstellen. We kunnen de gereedschapskist aangeven en hier en daar een aanwijzing geven, maar de schipper herstelt zijn eigen boot. Zodat hij met een schip waar hij tevreden over is zijn koers kan volgen. Met aan boord een bemanning die van wanten weet (ouders, leerkrachten, maatjes) en die hem helpt op koers te blijven.

 

Voor scholen (groep 5-8) heeft Mirakel kindercoaching een eigen workshop ontwikkeld. (duur 1,5 - 2 uur)

 

 

 

E-mailen
Bellen
Instagram
LinkedIn